Brainport

Basisschool het Talent is Brainport Junior School 

Brainport, met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken ze oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Brainport Junior School

Blog door Anja Jansen, directeur BS het Talent:

Als geboren en getogen Brabantse ben ik trots op mijn roots. Regelmatig kom ik in het land om scholen te bezoeken. Hierdoor krijg ik een beeld over hoe het er binnen het Nederlandse onderwijs aan toe gaat. Na alle mooie dingen die ik tot nu toe heb gezien in het land, durf ik te zeggen dat wij binnen onze regio een uniek voorbeeld hebben op het gebied van samenwerking. Dit voorbeeld heeft te maken met Good practice tussen scholen. Nog niet eerder ben ik een initiatief tegengekomen zoals dat van de Brainportscholen. Binnen deze groep werken scholen van verschillende schoolbesturen samen aan de Brainportformule. Je ziet dit bij de technische universiteit/TU Eindhoven, bij de Fontys, het ROC, Voortgezet onderwijs en sinds 2017 is ook het Primair onderwijs aangesloten. Al deze scholen willen de regio versterken en daar stemmen zij hun onderwijs op af, zij werken aan dezelfde thema’s.

Het Talent was het afgelopen jaar een aspirant Brainport Junior School. Aspirant omdat het om een proef ging, want waarom zouden basisscholen zich druk maken over zoiets als Brainport? We wisten toentertijd niet of het voor basisscholen een succes formule zou worden. Samen met acht andere basisscholen gingen wij aan de slag rondom vijf thema’s. Voor ons was dit de ontwikkeling van het thematisch lesgeven op het Talent en het netwerken met bedrijven in de buurt. Deze ontwikkelingen ga ik hier verder niet vertellen want dit gaat zoals iedere ontwikkeling met vallen en opstaan. Wat ik wel aan wil halen is dat er veel pareltjes, mooie voorbeelden zijn ontstaan in onze school. Een prachtig voorbeeld zijn de presentaties die vorige week in de bovenbouw zijn gegeven door de kinderen. Het thema was verpakt in de verschillende reisbureaus. Het was geweldig om te zien hoe de kinderen hun reis aan iedereen presenteerden. Dan zie je hoeveel plezier het samen leren geeft. Dat is anders leren dan het leren uit een boek. Dat leren uit een boek doen we zeker ook nog hoor, dat zal echt niet zomaar verdwijnen. Maar daarbij leren kinderen veel van elkaar, ze leren van het internet, leren van bedrijven of de buitenwereld. De afsluiting met de presentaties vond ik geweldig om te zien, ik zou willen dat ik dit vroeger op school had geleerd.

En dan nu, deze week, is het officieel. Na een beoordeling door een commissie mogen wij onszelf Brainport Junior School noemen. Dit zie je dus voortaan bij onze naam staan:

het Talent, een Brainport Junior School van Prodas.

Het is een hele mond vol en wij zijn er super trots op. Het team van het Talent werkt hard om het onderwijs aan onze kinderen passend en bij de tijd te maken.

Dat kun je als team niet alleen.., daarvoor heb je anderen nodig!

Brainport